Je bent freelancer of ondernemer en gaat voor de eerste keer je eigen WordPress website of webshop bouwen. Maar hoe moet je beginnen en waar moet je op letten. Want het is best complex als je nog nooit eerder met WordPress, pagebuilders, plug-ins, servers, domeinnamen, SEO, et cetera hebt gewerkt. Daarom heb ik dit ‘stappenplan WordPress website maken’ voor jou opgesteld. Dit stappenplan heb ik geschreven voor zzp-ers of ondernemers die zelf een eenvoudige zakelijk website of webshop willen bouwen. Enig kennis van WordpPress is nodig maar vanzelfsprekend kun je op ieder moment contact met mij opnemen voor advies of hulp.
De eerste stap is het kiezen van een domeinnaam. Jouw identiteit op het internet. Een domeinnaam is uniek en kan eenmalig worden gebruikt. Heb je het geclaimd dan is het van jou. Denk goed na over jouw domeinnaam. Maak het niet te moeilijk of te lang want het moet makkelijk te typen en te onthouden zijn. Want stel je eens voor dat je tijdens een avondje uit van iemand advies hebt gekregen om eens te kijken op www.stappenplanwordpresswebsitemaken.nl. Dat wordt een dag later een flinke klus om uit het geheugen op te rakelen. Dan is www.websitemaken.nl een betere keus.
Een bedrijfsnaam kan ook moeilijk te onthouden zijn. Geen probleem. Claim het domein met jouw bedrijfsnaam en host de website op dat domein. Registreer daarnaast een makkelijk te onthouden domein en link het aan het hoofddomein. Dit makkelijk te onthouden domein kun je dan gebruiken op reclame-uitingen en mond-tot-mondreclame. Als mensen deze url intypen dan worden ze automatisch doorgestuurd naar jouw website. Voorbeeld: Je bent een personal trainer en jouw ondernemersnaam is Personal Trainer Iris Squatten. Jouw website komt dan op het domein personaltraineririssquatten.nl. Je kunt dan een tweede makkelijk te onthouden domein claimen. Bijvoorbeeld www.sportmetiris.nl of www.trainmetiris.nl en deze doorsturen naar jouw hoofddomein en dus jouw website.
Heb je een domeinnaam gekozen dan zul je het moeten registreren zodat je eigenaar wordt. Het is verstandig om jouw domein te registreren bij een hostingbedrijf waar je ook de website laat hosten. Want je wilt natuurlijk alles onder één dak hebben om het overzicht te behouden. En in de meeste gevallen is het ook goedkoper. Maar snelheid van de server waar jou website op komt te staan is altijd doorslaggevend. Snelheid, snelheid, snelheid, ik kan het nooit te vaak roepen. Dus zorg ervoor dat je de goede keuze maakt. Ben je niet zeker? Bel of mail gewoon even.
Als je ervaring hebt met hosting, WordPress, WooCommerce en plug-ins dan kun je ervoor kiezen om het onderhoud zelf te doen. Maar dat heeft aandacht nodig en kost tijd. Er moeten periodieke back-ups van de website en updates van WordPress en plug-ins worden gedaan. Ook het onderhoud aan de server is in veel gevallen een must. Als je deze tijd wilt besparen en ook de risico’s met betrekking tot uitval, bugs, beveiliging, foute back-ups wilt uitsluiten dan kun je het onderhoud ook uitbesteden aan een specialist. Als je helemaal geen ervaring of kennis hebt dan adviseer ik om het onderhoud en support sowieso uit te besteden. Vanaf een paar tientjes per maand heb je er geen omkijken naar. Het kost je geen tijd, irritatie en je website of webshop is in veilige handen. Bekijk hier mijn H & O abonnementen!
Goed! Je hebt een domeinnaam gekozen en geregistreerd bij een hostingbedrijf. Ook weet je of jezelf het onderhoud gaat doen of dat je dit laat uitbesteden. Je bent nu zover om daadwerkelijk jouw website of webshop te gaan bouwen. En dat begint altijd met het schrijven van teksten en deze teksten toewijzen aan een pagina of sector. Het is dus belangrijk dat je de structuur van jouw website of webshop in beeld hebt. We hebben niet allemaal dure of ingewikkelde software, tekenprogramma’s dus doe dit simpel met pen en papier. Dit werkt prima, is overzichtelijk en het is gewoon leuk om te doen. Bekijk hier een voorbeeld van een lay-out en structuur van een website.
Je kunt ook een thema uitzoeken die voldoet aan jouw wensen. Dat thema wordt dus de lay-out en moet worden gevuld met teksten, foto’s, video’s, iconen, et cetera. Lees meer in stap 7.
Je hebt de structuur van jou website of webshop uitgetekend op papier en weet op welke pagina welke informatie komt. Dan is het tijd om de teksten te schrijven. De vraag die nu waarschijnlijk bij je opkomt is: Waar moet ik rekening mee houden? Het schrijven van webteksten (SEO) doe je niet zomaar even. Wil je beter scoren met jouw website in de zoekmachines dan is het beter om de teksten door een specialist te laten schrijven. Of om de door jouw geschreven teksten te laten redigeren. Als je daar geen budget voor hebt dan ben je op jezelf aangewezen. Schrijf duidelijk, helder en zorg ervoor dat je de teksten controleert op spelling. Maak gebruik van headings (H1, H2, H3), alinea’s en links. Schrijf teksten met minimaal 500 woorden en maak alinea’s, onderwerpen ook weer niet te lang (blog uitgezonderd). Want wil jij 5 minuten lezen voordat je de informatie krijgt die je zoekt?
De lay-out en structuur van je website staat en de teksten die op desbetreffende pagina’s moeten komen zijn geschreven. Nu gaat het echte werk beginnen. Je gaat jouw website op papier bouwen in WordPress. Daarvoor moet je en hostingabonnement bij je host op jouw domein afsluiten. Zorg ervoor dat de host een SSL certificaat installeert op jouw domein. Als dat is gedaan dan moet WordPress worden geïnstalleerd op de server. Bij veel hostingbedrijven kan dit met 1 klik. Ik doe dit voor mijn klanten altijd handmatig omdat ik het veiliger vind en meer controle heb tijdens de installatie.
WordPress is geïnstalleerd en er wordt een standaard thema toegewezen. Maar dat is niet het thema dat je wilt. Het is dus nu zaak om het juiste thema bij jouw website te zoeken. En dat vraagt tijd en aandacht. WordPress heeft veel standaard gratis thema’s die je kunt installeren. Wil je een thema die al grotendeels voor een specifieke branche is gebouwd dan kun je er een kopen op https://themeforest.net/. Maar denk niet dat dit makkelijk is. Soms ben je als leek uren of dagen bezig om zo’n thema door te spitten en te begrijpen.
Advies: Wil je liever de website maken die in je hoofd zit. Of de look and feel creëren van die prachtige website die je online hebt gezien? Maak dan gebruik van het thema Hello en de pagebuilder Elementor Pro. Het kost je maar € 45,- per jaar en je hebt volledige controle over het ontwerp en de lay-out van jouw nieuwe website. Ik zelf bouw alle websites, webshops en blogs voor mijn klanten met het thema Hello en Elementor Pro.
Je hebt alle stappen doorlopen. Het domein is geregistreerd en je hebt een hostingabonnement met SSL certificaat afgesloten. Je hebt WordPress, het door jouw gekozen thema en de nodige plug-ins geïnstalleerd. Alles staat klaar om jouw droomwebsite te gaan bouwen. Succes!
Heb je vragen of heb je hulp nodig tijdens het uitvoeren van het stappenplan? Neem gerust contact met mij op.
Mijn creatieve webdesigndiensten helpen de bekendheid en reputatie van uw bedrijf op het internet te vergroten. De combinatie van stijl, technologieën, digitale expertise, zorgen ervoor dat uw website of webshop online meer leads en omzet genereert.
© 2023 Gerrit Kelly | webdesigner & grafisch vormgever | Onderdeel van ZAINZ media
Privacyverklaring | Algemene voorwaarden